Heemkundige Kring Zolder

Heemkundige Kring Zolder vzw

Wie zijn wij.


Onze organisatie werd gesticht in 1939 door Gust Deprez en Jef Rogiers onder de naam: “Vereniging voor oudheidkunde, folklore en natuurschoon van Zolder” en is een van de oudste heemkundige kringen van België

Nu, bijna 80 jaar later zijn wij een kleine organisatie van vrijwilligers die instaan voor het beheer, het bewaren en het archiveren van oude voorwerpen die aan het museum werden toevertrouwd. Deze voorwerpen kunnen in bruikleen of als schenking zijn gegeven. In het laatste geval zijn deze voorwerpen eigendom van de gemeente Heusden-Zolder.

Wij beheren een uitgebreid archief van relevante dingen die betrekking hebben op het vroegere  leven binnen de gemeente Zolder. Daarnaast bezit ons archief ook informatie over de buurgemeenten Heusden, Zonhoven, Lummen, Beringen en Houthalen-Helchteren.Wat doen wij.


- Wij proberen een schakel te zijn tussen het verleden en het heden.


- Wij willen zoveel mogelijk naar buiten treden om de gemeenschap van Zolder te laten zien dat wij bestaan. Dit doen wij door ons archief open te stellen voor de gemeenschap en door het openhouden van het museum Woutershof.


- Wij  proberen ons archief zoveel mogelijk te digitaliseren zodat het veel gemakkelijker is om informatie op te vragen en te verwerken. Iedereen kan na overleg, steeds beroep doen op onze diensten.


- Wij zijn steeds bereid om op een solide basis samen te werken met andere organisaties en diensten binnen onze gemeente zoals: cc Muze, biblioteek, Toerisme...


- Ook willen wij ons richten op de senioren. Zij dragen een schat aan informatie met zich mee. Dit alles mogen wij niet verloren laten gaan.


- Als heemkundige kring werken wij ook samen met andere organisaties buiten onze gemeente zoals: de Erfgoedcel ‘Mijn erfgoed’, Heemkunde Limburg, de Provincie Limburg en Heemkunde Vlaanderen, Faro en Herita. Wij maken alzo als kleine kring deel uit van een groter netwerk.


- Elk jaar bouwen wij voor Erfgoeddag een nieuwe thema tentoonstelling. Deze tentoonstelling is dan tijdens de zomermaanden te bezichtigen in het museum Woutershof.


- In de toekomst trachten wij ons archief verder uit te breiden.Wat is altijd welkom bij ons?


- Rouwbrieven 

- Bidprentjes

- Stambomen

- Oude documenten over Zolder

- Prentkaarten allerlei

- Schoolarchieven en klasfoto’s

- Informatie over oude familienamen in Zolder

- Kerkarchieven van de kerkdorpen van Zolder

- Foto’s, boeken of filmpjes van thema’s zoals:

 dorpsfeesten

 goudenbruiloften

 kapelletjes, oude gebouwen

 het sociaal leven van Zolder

 het mijnverleden

 wereldoorlogen…

- Andere relevante onderwerpen …